Sunday, July 29, 2012

Part time butcher...


Sejak kecil lagi menjadi seorang peniaga daging lembu sudah menjadi kebiasaan setiasp bulan ramadhan. Tapi bukan setiap hari kami menyembelih lembu, hanya setiap hujung minggu bagi mengisi permintaan penduduk atau selang dua atau tiga hari, manakala bagi bulan-bulan lain, kami menjual pada hujung minggu sahaja. Sekarang ayah sudah uzur untuk menyembelih dan menjual selalu, hanya hujung minggu jika dibantu oleh sahabat handai atau ana-anak. Dan secara peribadi aku tidak mampu untuk membantu selalu dek kekangan masa dan tugas.
Aku biasa tukang potong daging yang sudah  siap untuk dijual, aku juga akauntan yang megira dan menjaga duit. Aku juga yang menutup akaun dan mengira untung rugi.
Even it just part time job during weekend and the peak is during ramadhan, it was plenty of memories that will live along my days. When i cut my fingers with broken bones, when eat hot plain rice with sizzling meat, of course not during fasting.
Work beside my dad, make me more mature about life, lots of informal lesson that been tough by him, and i learn and raise up the leadership qualities that always have been his secret....
Then i leran how to make gulai kawah for kenduri...the nest vol.

No comments:

Post a Comment